Giro del Capo & Dagje Tamlynn
Door: Nathanael
14 Maart 2005 | Zuid-Afrika, Bellville
Onze gele kever (‘Afro Herbie’, volgens Hanneke) rijdt steeds beter. Aan de piepende en rammelende geluiden, krappe ruimtes, hitte en zweetlucht, zware versnellingsbak en het stroeve stuur raken we langzamerhand gewend. Toch overheerst het gevoel dat er ooit nog een wiel onderuit rolt of dat de remmen er plotseling mee ophouden. We klagen echter niet, want Herbie biedt ons zoveel meer mogelijkheden. De verkregen mobiliteit is een vereiste om schot te krijgen in onze scriptie en productie.
TAMLYNN SHOWS US AROUND
Het weekend was weer één groot feest. Een paars (van top tot teen), groot modern huis, vormt zaterdag het eerste decor van een gezellig dagje uit met familie van Tamlynn Johannes (aantrekkelijke Zuid-Afrikaanse studente die vorig jaar voor uitwisseling drie maanden in NL verbleef). Zo leuk, spontaan en lief als Tamlynn, zo toeschietelijk, zorgzaam en vriendelijk zijn haar ouders (en vriendin). Net zo enig als de twee lieve honden, waarvan er één af en toe breed grijnsde met zijn lange hoektanden. Zo’n typische familie waar je je al bij eerste kennismaking direct vertrouwd en volkomen op je gemak voelt.
Lionel, de charmante vader van Tamlynn, nam de taak op zich ons in te wijden in de Kaapse marine- en visserscultuur. Volgens deze ex-marinier heb je Kaapstad niet beleefd als je niet bij Chapman’s Peak, Hout Bay bent geweest en snoek en chips hebt gegeten. De snoek en chips zijn hier razend populair, het kost ruim een half uur om ze te bemachtigen.
Met gezelschap van Tam’s vriendin toeren we langs typische vissersdorpjes, onmisbare hotspots en Kaapse uithoeken, zoals Cape Point, het meest zuidelijke punt van Afrika. De rit op zich is al een beleving op zich. Wegen meanderen door bergen, dorpjes golven van de oceaan de berghelling op. Met onze Kever moet het een bijna-onmogelijke-opgave zijn hier rond te rijden. Dalen lijkt me geen probleem, klimmen is een ander verhaal. Misschien als de sterke South Eastern wind de goede kant op blaast?
Vanuit de aan zee grenzende bergen is het uitzicht idyllisch. Een landschap van meerdere dimensies; een plateau van vissersdorpjes en stranden dat zich uitstrekt onder klimmende rotsen en reusachtige bergen. Buiten de auto slaat de wind in ons gezicht. Deze wind (Kaapstad is wat dat betreft het broertje van windcity Chicago) wordt de ‘Cape dokter’ genoemd; hij blaast alle vieze benzinelucht uit de lucht en bevrijdt de bewoners van Kaapstad van hun kwaaltjes. Bij de eerste stop in Hout Bay, een vissersdorpje tussen de Kaapse bergen, verrast Tam’s vader ons met de vettige maar smakelijke ‘Snoek en chips’ (like Fish en Chips). Hanneke wordt gek van de graatjes in haar vis.
Het vissersdorpje lijkt uit een film gegrepen; strand vol schelpjes, ouderwetse vissersbootjes en overal meren die glinsteren als luchtspiegelingen. Speedbootjes puffen op en neer en laten glinsterende schuine strepen met gevlekte kleuren in hun kielzog achter. Op de markt koopt Hanneke een Afrikaanse armband (zie foto) en wat souveniertjes voor thuis.
Met de auto passeren we daarna de beroemde Devil’s Peak, omringt door wolken. De legende gaat (volgens Tamlynn) dat een man de duivel uitdaagde om op de berg te staan en zoveel mogelijk rook te produceren met een pijp, vandaar die mysterieuze wolk om deze berg. Het heeft iets weg van het zogenaamde tafelkleedje (geproduceerd door wolken) boven de Tafelberg, die we elke dag van afstand bewonderen.
Het hoogtepunt van de dag is het bezoek aan Cape Point, het meest zuidelijke puntje van het hele continent. Op de route zouden we normaal gesproken geconfronteerd moeten worden met zebra’s, antilopen, elanden, springbokken en struisvogels. Zij hebben echter een offday (of day off??) en laten zich niet zien. Wel kunnen we ongegeneerd staren naar apen, die brutaal op auto’s klimmen en files veroorzaken omdat ze zich niet van de weg laten jagen. Met de auto is het daarom af en toe lastig manoeuvreren. Op de parkeerplaats van Cape Point jaagt één van de apen (‘Baboons/Boboyane) Hanneke de stuipen op het lijf als hij haar tot aan de auto achtervolgt. De apen zijn totaal niet onder de indruk van toeristen en ze genieten zichtbaar van de aandacht van flitsende foto- en videocamera’s. Ze lijken totaal ongevaarlijk, totdat ze hun bek openen waar ‘grote angstaanjagende tanden uit steken’ (aldus Hanneke). Borden waarschuwen dan ook dat je afstand moet houden en dat je de apen absoluut niet moet voeren. De volgende keer dat we naar Cape Point gaan, willen we ook echt zelf klimmen naar het meest Zuidelijke puntje. Want tijd ontbrak ditmaal.
Bij Tamlynn zijn we weer ontvangen met exotische vruchten en drankjes door haar gezellige moeder. Voor we naar huis vertrekken, overlaadt ze ons met fruit en vlees. Voorlopig ligt onze vriezer goed vol en hoeven we aan vlees niet meer te denken.
Zondagochtend tuigen we naar Greenpoint, om getuige te zijn van de wielertour Giro del Capo. Onze gele Herbie tuft probleemloos over de N1 richting het evenement. We zijn te laat om de winnaars te zien finishen, maar zien wel duizenden anderen binnenkomen bij het indrukwekkende stadion. Op Waterfront ontmoeten we enkele Nederlandse veteranen die net de tour hebben reden. Allemaal de vijftig ruim gepasseerd, maar met een verslaving aan het wielrennen nog diep in de genen. In de Giro del Capo combineren zij hun liefde voor het wielrennen met hun affectie voor Zuid-Afrika. Hoe smalle wegen meanderen door het berglandschap, ze kunnen het na vijf jaar dromen. Na een pittige rit, mag een biertje op het terrasje natuurlijk niet ontbreken. Vlakbij het vertrekpunt naar Robbeneiland (waar Mandela jarenlang zat gevangen) interviewen we ze voor een artikel. De eerste in de reeks die hopelijk snel gaat volgen.
groetjes, liefs, kus
Nathanael
Hierbij het adres waarop wij verblijven:
Cape Peninsula University of Technology
Afrikaanse mob.nr. Hanneke: 0027-722055112
Afrikaanse mob.nr. Nathanael: 0027-761003425
14 Maart 2005 - 15:31
Ellen:
Hey lieve herbiedriver. Wauwww, wat een lang verhaal!! I wish I was there! Ik ga je verhalen bundelen en doorverkopen hehe. Kus -
14 Maart 2005 - 16:27
Marie:
Hey broertje
Leuk hoor al die enthausiaste verhalen!! Je schrijft op een hele leuke originele manier en omdat ik het nederlands toch wel een beetje mis hier, vind ik het erg leuk om regelmatig jullie verhalen te lezen, thanx
Veel plezier met jullie nieuwe car, ik hoop dat je er wel inpast..
Kus je zus Marie -
14 Maart 2005 - 20:28
Lies:
Ik vond dit het mooiste verhaal tot nu toe, of het meest "verhalend" verteld. Ik zat er helemaal in... Had beelden bij wat je schreef! Ik betrapte me erop dat ik je dagboek ook een tikkeltje kritisch ging bekijken... Haha! Dat "meanderen en bergen", gebruik je 2 keer... Nu ja, KEN NET, haha! Nathan, thx voor zoveel toffe verhalen, ik bundel ze ook. Al 3 verhalen van jou in m'n favoriete boekje van Frankrijk zitten. Ik ga stage lopen van 18 april tot 10 juli, het zondagprogramma "Het Salon", het is de weekendbijlage van radio 1. En voor ik daar begin, ga ik vier dagen naar Frankrijk, vrienden van erasmus opzoeken. Is iets leuks om naar uit te kijken en om voor te sparen, want ben blut! Tot zover.
He, als jullie kunnen mailen, kan je dan ook MSN installeren op school ofzo?
Dikke kus 4 u Nathan, my friend!!! -
14 Maart 2005 - 20:47
Lies:
HIER VOLGT EEN OPROEP AAN ALLE BEZOEKERS VAN DEZE SITE!!!
"Lieve mensen",
(zoals de inmiddels halve Afrikaan, ons allemaal in het begin aansprak...)
Ik constateer dat deze site perfect werkt, er is vlot en snel verkeer tussen Zuid-Afrika en Nederland en weer terug, zelfs tussen België en Zuid -Afrika! (Ja, in Belgie hebben ze al een aantal jaren internet en gek genoeg ook al via kabel!)
Maar reacties onderling, (of grappen en grollen), tussen fan A en fan B van The one and only "Hanneke-Nathan Club" zijn er nog niet echt...
Daryl, een geknipte rol voor jou... Jij lanceert wat onzin over Feyenoord bv, en ik als voetbalkenner ben het dan totaal oneens met jou. En die voetbal-onenigheden kunnen we dan allemaal kwijt op deze fantastische site, die dan weer ironisch genoeg over Afrika zou moeten gaan. Maar het leven gaat ook op dit halfrond door toch ?! We discussiëren zo hard, dat we vergeten wie Nathan en Hanneke ook alweer waren en in welk land ze ook alweer zaten... ;-)
Wat zeggen jullie ? M'n mond houden ?!! No prob, zeurende Belg verlaat de tent... Althans voor vanavond.
Tschuuuuuuuuuus (dat is duits, idd. De 3de officiële taal in België, maar dat weet iedereen natuurlijk al)
2de maal: Tschuuuuuus! -
15 Maart 2005 - 01:42
Benoît-Xavier:
Veel over België gezagen...
lol
Nog veel plezier nathan! -
15 Maart 2005 - 11:20
Nathanael:
Lies, je bent onverbeterlijk haha. Kus -
15 Maart 2005 - 17:06
Marianne:
Ha zus,
Leuke armband heb je gekocht! Ik check iedere dag het internet om te kijken of jullie al weer iets getypt hebben of foto's hebben geplaatst. Waren die apen echt zo eng? Die doen toch niet??? Trouwens papa heeft een nieuw mobieltje, maar weet niet hoe de spatie werkt, hi hi. Heb je trouwens mijn mailtje van vorige week gehad???? Ik mail je van de week weer
Kus Marianne -
15 Maart 2005 - 17:10
Marianne:
Ha Nathan,
Leuk verhaal heb je geschreven en leuke foto's. Is Herbie echt zo klein, dat je er niet in past of ben jij zo groot?
Trouwens Feijenoord wil maar niet verliezen de laatste weken, maar dat had je vast al op internet gezien? Succes met het veroveren van een computerwachtwoord en het schrijven van artikels.
Groetjes Marianne (hanneke's zus) -
15 Maart 2005 - 18:41
Anneline:
Ha lieve broer.
Wat een geweldige verhalen schrijf je. Ik ben echt APEN trots op je. Ben blij dat jullie het zo leuk hebben en zoveel ervaringen opdoen. Heel veel plezier verder en ik verheug me al op de volgende foto's en verhalen.
Doei xxxxxxx je zus an -
16 Maart 2005 - 16:43
Nadine:
he lieve schat
super je verhaal toppie!!!
x -
16 Maart 2005 - 19:18
Annemarie:
Hoi, leuke verhalen staan er weer op de site ook erg leuke foto"s zo op die foto"s lijken de apen niet zo eng maar van dichtbij misschien wel.Ik kijk al weer uit naar volgend verhaal. -
16 Maart 2005 - 21:04
Laura: Eindredacteur Van Hanneke:
He Hanneke, Laura hier! Ziet er goed uit, die site! Leuke foto's. Tja als je mooi plaatjes te laten zien hebt dan zijn de mensen uit het saaie europa al snel onder de indruk natuurlijk. Al met al denk ik dat jullie wel veel plezier hebben. Mooi dat je deze droom al waargemaakt hebt. Hoeveel mensen zijn er niet die iets in hun hoofd halen en het vervolgens nooit uitvoeren?! Te veel! En voor jou is dit misschien nog maar het begin van nog veel meer avontuurlijks. Uiteindelijk gaat het er niet om hoeveel trips je maakt, maar om hoe happy je ermee bent. Wat een wijze woorden... Geniet van elk moment, ook al lijkt het niets bijzonders. Pluk de dag, voordat je zelf geplukt wordt.
Liefs uit Hardinxveld-Giessendam. -
16 Maart 2005 - 21:22
Daryl:
Liesbeth ikke jou nie begrijpen... -
16 Maart 2005 - 21:28
Daryl:
hallootjes..
he slathan Lijkt me egt leuk die Arjen Robben Eiland..Heb je ook een DrogbaEiland? ennuh ik vind je verhalen fantastisch ze zijn wel lang hoor haha..
Zondag Feyenoord geweest;) was egt weer toppie?leuk dat ik je nog ff sprak snachts aan de phone..was nice to hear from you..speak to you soon Mate..
Groeten.. -
17 Maart 2005 - 17:03
Tim:
hey natarzan,
tof verhaal man. dat hele land ziet er ook mooi uit. kun je voor mij zo'n aap meenemen? das veel beter dan een hond. ik kijk al uit naar het volgende (nog langere) verhaal.
respek aaaii -
17 Maart 2005 - 23:40
Rose (voor Nathanael):
Wat lief die kleine Robbe (leuke foto vertrekpunt)
'k Zal je regelmatig "bezoeken" hoewel ik geen kabel heb maar de site kwam heel vlot. Werkt goed.
Compliment voor het geheel.
De allerbeste wensen en heel veel succes.
Hartelijke groetjes
18 mrt.05 -
18 Maart 2005 - 09:51
Elske:
Hey lieverd, wat een mooie foto's weer!!! Ga nu zeker zo snel mogelijk naar Afrika haha. jullie maken ons hier zo nieuwsgierig!! Leuk dat jullie eerste artikel gaat komen veel succes ermee... lijkt er trouwens verdacht veel op dat jullie vooral vakantie vieren daar ;) Toruwens Lies.... ook Thailand doet mee op deze site hoor niet vergeten ;) verhalen hier gaan de hele wereld over haha vertel hier iedereen over Afrika... en voor grappen en grollen onderling, neem een voorbeeld aan www.elskejoyce.waarbenjij.nu hahah daar zijn ze er erg goed in hoewel de reacties er zo nu en dan onbegrijpelijk van worden.... Ik wacht weer vol spanning op nieuwe berichten liefs xxx